7. maaliskuuta 2013

Iso G

Koska gradu on tällä hetkellä hyvin iso osa elämääni, ajattelin kertoilla hieman täälläkin siitä. Mitään gradublogia tästä ei kuitenkaan tule, älkää huoliko! Aiheeni ei onneksi ole siitä kuivimmasta päästä; kuten eräs ystäväni muotoili, se on ehkä jopa "mediaseksikäs" aihe. :D Tein kandidaatintutkielmani samasta aiheesta ja koska siinä hommat jäivät aivan kesken ja kaikki merkit viittasivat siihen, että miun täytyy jatkaa aiheen työstämistä, päätin tehdä siitä myös gradun. Ja tiedä miten pitkälle tämä homma vielä menee... ;)Graduaineistonani on siis George R.R. Martinin A Song of Ice and Fire -fantasiaromaanisarjan ensimmäinen osa, A Game of Thrones, ja HBO:n kyseiseen kirjasarjaan perustuvan tv-sarjan, Game of Thronesin, ensimmäinen tuotantokausi. Erittäin lyhyesti sanottuna tutkin miten romaanin henkilöhahmot on siirretty kirjallisesta muodosta visuaaliseen muotoon ja mitä asioita siihen prosessiin kuuluu.

Osa gradumuistiinpanoistani, joista suurimman osan tein itse asiassa jo kandia varten. Ai että olen kiitellyt itseäni siitä ahkeruudesta! Helpottaa tätä taakkaa merkittävästi. :) 

Aloitin gradun työstämisen jo melkein puoli vuotta sitten (oikeastaan jo paljon aiemmin, koska käytän paljolti samaa materiaalia kuin kandissa), mutta koen silti olevani vielä melko alkuvaiheessa. Olen etsinyt ja kahlannut läpi potentiaalista lähdemateriaalia ja tehnyt sopiviksi osoittautuneista teoksista muistiinpanoja. Välillä on ollut useiden viikkojenkin mittaisia taukoja, etten ole korvaani lotkauttanut koko työn suuntaan. Tänään kuitenkin aloitin vihdoinkin varsinaisen kirjoitusprosessin. Ensimmäisen päivän saldoksi taitaa jäädä hieman alle kolme sivua raa'ahkoa tekstiä, mutta olen siihenkin tyytyväinen! :) Pelkäsin nimittäin, etten saa puristettua yhtään akateemisesti kelvollista lausetta itsestäni ulos ja kirjalliseen muotoon.

Yllä vain muutama gradukirjoistani. Suurin osa niistä asuu yliopiston kirjaston säilytyslokerossa, koska teen graduhommia pääosin siellä. Tuossa kuitenkin muutama, jotka löytyy kotoa tällä hetkellä. Adaptaatiotutkimusta ja narratologiaa, nam. :D

Luulenpa, että kunhan gradu on valmis, palkitsen itseni A Game of Thronesin kovakantisella fancypants-painoksella. Tuo pokkari on nimittäin pilattu iäksi yliviivauksilla ja reunahuomautuksilla!

Esimerkiksi jompikumpi alhaalla olevista olisi iiiihan kiva!
 

Miksi GRRM ja Game of Thrones? Luin Martinin siihen mennessä ilmestyneet ASoIaF-romaanit jo lukioaikana ja pidin niistä aivan tolkuttomasti. Seuraavan osan ilmestyminen kesti ja kesti, ja ehdin jo melkein unohtaa koko kirjasarjan. Kunnes sitten joskus vuonna 2009 - vai vasta 2010, ei voi muistaa - kuulin, että siitä ollaan tekemässä tv-sarjaa ja innostuin taas. Sarjahan alkoi 2011 keväällä ja olin ensimmäisestä jaksosta lähtien aivan myyty. Aloitin lukemaan kirjasarjaa alusta ja tällä hetkellä kesken on sarjan uusin osa, A Dance with Dragons. Miten aihe sitten valikoitui kandin aiheeksi? Jos en aivan väärin muista, niin ystävälleni Ilonalle kuuluu suuri kiitos siitä, että eksyin adaptaatiotutkimuksen maailmaan! Oltiin muistaakseni Coffee Housen terassilla kahvittelemassa ja puhuttiin kandeista, ja hän se oli, joka tätä aihetta miulle vinkkasi. :) Taisin itse tuoda esiin aihepiirin, mutta Ilona muistaakseni ehdotti, että miten olisi adaptaatiotutkimuksen näkökulma.


Kyllä tähän maailmaan jaksaa paneutua pidemmänkin aikaa! Taas kerran olen onnellinen, että saan opiskella kirjallisuutta. :)

2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintonen aihe siulla! :) Sarjan kirjat oottaa hyllyssä lukemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin miustakin ;D Kuten arvata saattaa, suosittelen pikaista lukemista lämpimästi. Onko alkukielellä vai suomeksi? Ite luin lukiossa nuo suomeksi ja niissä on kyllä ihan hyvät suomennokset, mutta nyt kun oon lukenut englanniksi, niin en tahdo enää koskeakaan suomenkielisiin jostain syystä.

      Poista